De verkoop voor 2023 is gestart! Meer weten?

10 Bretonse specialiteiten die u beslist geproefd moet hebben!

Als wij Bretagne zeggen, denkt u meteen aan de typische dorpjes bij het water, de duizenden tinten blauw van de zee die prachtig contrasteren met het groen van de vegetatie, de bijzondere levenskunst en – uiteraard – de gastronomie! Die verwierf tot ver buiten de grenzen grote faam. Hieronder volgt een beknopt overzicht van de hartige en zoete Bretonse specialiteiten die u beslist moet (her)ontdekken.

1. Boekweitpannenkoeken

De beroemde boekweitpannenkoeken zijn niet weg te denken uit de Bretonse keuken. Kleine en grote fijnproevers zijn er weg van! U eet ze als volledige maaltijd, waarbij iedereen kiest wat hij of zij op zijn pannenkoek wil: kaas, ei, ham of de beroemde andouille de Guémené (worst). En als dessert? Nog meer pannenkoeken natuurlijk! De zoete pannenkoeken op basis van tarwemeel worden geserveerd met gezouten boterkaramel, appel of suiker zonder meer. Kies hiervoor een ECHT Bretons pannenkoekenhuis uit, voor nog meer smaak en authenticiteit!

2. Kouign-Amann

Deze forse lekkernij is een heus instituut van de Bretonse keuken. Wat is het geheim? Een meer dan genereuze hoeveelheid gezouten boter (mag nooit ontbreken!), flink wat suiker en brooddeeg dat verscheidene keren getoerd wordt. Het resultaat is krokant en zacht tegelijk, een zoete delicatesse waar u op elk uur van de dag volmondig ja tegen zegt!  

3. Far breton

Na de Bretonse phare (vuurtoren), de Bretonse far. Twee homoniemen die op hun eigen manier een aspect van Bretagne vertegenwoordigen, maar de tweede – zonder ‘h’ – is beslist het lekkerst! Deze verre neef van het custardgebak dankt zijn bijzondere smaak aan de gezouten boter en een vleugje rum. Goed om weten: de far breton bestaat in de originele versie en in een versie met fruit.  

4. Sablé breton

Fijnproevers en lekkerbekken kennen de palet breton, een heerlijk, krokant en kruimelig koekje. De sablé breton is zijn grote broer, te herkennen aan het streepjespatroon. Wat het recept betreft: we nemen gewoon dezelfde ingrediënten van altijd (suiker, meel, eieren en de onvermijdelijke Bretonse halfgezouten boter) en we herbeginnen. De hele familie is DOL op deze koekjes en blijft ze verslinden. Wanneer ze net uit de oven van de bakker komen, zijn ze nog lekkerder. Onweerstaanbaar!

5. Gezouten boterkaramel

Als er één product symbool staat voor de Bretonse gastronomie, dan wel de gezouten boterkaramel! U vindt hem overal en krijgt hem op alle mogelijke manieren geserveerd: met de lepel, op een boterham, op een pannenkoek of in de vorm van een snoepje of een lolly. Het mooie is overigens dat elk Bretons dorp zijn eigen recept heeft. Elke proeverij is dan ook uniek, al zijn de ongeëvenaarde smeuïgheid en zoetheid waarvoor de gezouten boter zorgt, altijd op het appél.

6. Cotriade

Elke regio heeft zijn eigen, emblematische vissoep. In Marseille is dat bouillabaisse en in Bretagne hebben ze cotriade. Deze Bretonse versie van vissoep met kruiden en groenten wordt geserveerd met croutons. Het is echt comfort food die de beste Bretonse producten uit de zee alle recht aandoet. Ontdek of herontdek het zelf!

7. Kig-ha-Farz

U hebt misschien wat moeite met het uitspreken van de naam – letterlijk betekent die ‘vlees en meel’ – maar het verorberen van dit traditionele gerecht gaat u vast uitstekend af. Deze Bretonse stoofpot is rijk aan aroma’s … en calorieën! Alles begint met een boekweitpudding die, verpakt in een stoffen zak, urenlang wordt gekookt in een bouillon. Erbij worden gepekelde varkenspoot, rundvlees en groenten geserveerd. Om de maaltijd helemaal compleet te maken, wordt het gerecht overgoten met ‘lipig’, een saus op basis van boter (wat had u gedacht?) en sjalot. Smakelijk!

8. Aardbeien uit Plougastel

Het Bretonse klimaat blijkt bijzonder gunstig te zijn voor de aardbeienteelt. In het hart van de Bretonse Ceinture Dorée worden diverse variëteiten – van zurig tot zoet – geteeld. Vanwege hun buitengewone smaak en sappige vruchtvlees werden ze alsmaar populairder. Ondertussen zijn ze niet meer weg te denken uit marktkraampjes en sterrenrestaurants. Elk jaar in de maand juni barst de aardbeiengekte los. Er is zelfs een aardbeienfeest: het perfecte excuus om mateloos te genieten van deze robijnrode vruchten!

9. Cider en lambig

Wat past er beter bij een pannenkoek, een far of een kouign-amann dan een fris glas sprankelende cider? Bij een Bretons vieruurtje is deze amberkleurige drank – brut of doux – het ideale en onmisbare gezelschap. En treft u een ambachtelijke bio-versie, des te beter! Na het distilleren ontstaat ‘lambig’, een typisch Bretonse sterkedrank. Om met mate van te genieten, dat spreekt! 

10. Chouchen

We eindigen dit overzicht van culinaire specialiteiten met een andere niet te missen ster uit de Bretonse gastronomie: de chouchen.  Deze Keltische drank wordt verkregen na fermentatie van een water- en honingmengsel waar appelgist aan toegevoegd is, wat de drank een zoete toets geeft. Het is de perfecte afsluiter van uw Bretonse proeverij: proost!

Laat u inspireren ...

Clohars-Carnoët | Bretagne
Beschikbaar van tot
Beschikbaar op andere datums
Reservering niet beschikbaar
Camping gesloten op deze datums
De reserveringen worden binnenkort geopend
Vanaf
voor nacht voor nachten
nacht(en) gratis
Nieuw!
Bénodet | Bretagne
Beschikbaar van tot
Beschikbaar op andere datums
Reservering niet beschikbaar
Camping gesloten op deze datums
De reserveringen worden binnenkort geopend
Vanaf
voor nacht voor nachten
nacht(en) gratis
Névez | Bretagne
Beschikbaar van tot
Beschikbaar op andere datums
Reservering niet beschikbaar
Camping gesloten op deze datums
De reserveringen worden binnenkort geopend
Vanaf
voor nacht voor nachten
nacht(en) gratis
Assérac | Pays de la Loire
Beschikbaar van tot
Beschikbaar op andere datums
Reservering niet beschikbaar
Camping gesloten op deze datums
De reserveringen worden binnenkort geopend
Vanaf
voor nacht voor nachten
nacht(en) gratis
Perros-Guirec | Bretagne
Beschikbaar van tot
Beschikbaar op andere datums
Reservering niet beschikbaar
Camping gesloten op deze datums
De reserveringen worden binnenkort geopend
Vanaf
voor nacht voor nachten
nacht(en) gratis
Op zoek naar nieuwe horizonten? Vind inspiratie op de Sandaya-campings!